vorming

Opleiding “snijkunde, confectie en teekenen”  ( snit en naad )

Vrije beroepsleergangen van snijkunde – Boom

Opleiding Koninklijke Academie voor beeldende kunst – Mechelen

Etienne Van Bael : houtskool  1952 -1953

( Het laatste jaar van haar leven bracht Edith door in een rusthuis.  In haar wooneenheid verbleef toen ook Etienne Van Bael.  Deze toevalligheid maakte de moeilijke stap iets makkelijker.  Af en toe werd er nog over de opleiding gesproken, en uiteraard ook over de verdere loopbaan.  Hoewel; spreken over wat men kon maar niet meer kan werd eigenlijk ook wel wat vermeden. )

Geert Reusens : schilderen, tekenen, stilleven, portret, levend model

Ernest Albert : schilderen, schetsen, levend model

Meestal wordt onder vorming de opleiding verstaan.   Maar die geeft alleen een duwtje om van start te gaan.   De meest essentiële vorming is het groeiproces nadien.   Wanneer niemand kijkt, gekende grenzen worden overgestoken, honger naar expressie toeslaat. 

Toevalligheden spelen ook een rol.   Het in handen krijgen van nieuwe (lees oude of vreemde) materialen, interactie met gelijk- en anders denkenden, met alles wat het leven doorkruist.   Emotie, en van daaruit -de cirkel sluitend- weer interactie met de grondstoffen.   Bij het maken van grotere werken was de grondstof letterlijk te nemen, soms lag de grond van verschillende kamers in de woning vol met stoffen.    

De kunstenaarsziel vormt op onnavolgbare wijze zichzelf.